Romson, skatt, skepp, boende, miljö och diverse medias obefogade hysteri!

När man hållit på med båtar i 50 år så blir man nyfiken när våra regeringsmedlemmar har båt eller skepp!

I ett antal dagar nu har den nye regeringsmedlemmen Åsa Romson figurerat som hackkyckling på twitter och facebook. Detta framförallt pga ett par artiklar av Expressens Michael Syrén. Uppslaget till dessa artiklar hämtar Michael från SD tidningen ”nyheter idag”, vilka själva har hoppat på frågan utifrån ett par inlägg på sajten Flashback.

Jag tar inte upp det faktum att Expressen hänvisar o använder sig av en SD tidning vilket är märkligt.
Är det här allvarligt?
Ja, skulle man kunna säga utan att tänka efter. Det är alltid problematiskt när en regeringsledamot påstås fuska.

Men är det EGENTLIGEN så allvarligt? Ska inte också en regeringsledamot kunna vara en vanlig människa och agera som vanliga människor. Ska vi ställa högre krav på en regeringsledamot in absurdum?

Så låt oss kika på vad som hänt:

Michael Syrén ”avslöjar” att Romsons make med kamrater inköpt bottenfärg till sitt stora skepp ”Jens Kill” och bottenmålat denna med en kopparbaserad antifouling färg.
Kanske inte ett optimalt alternativ. Finns möjligtvis andra färger.
Är då denna färg förbjuden som Expressen påstår?
Fom 2011 får den ej användas. Har nu familjen Romson målat sitt skepp med färgen innan 2011 har de EJ gjort fel. Se kemikaliinspektionen.
Nu påstår vissa konspiratoriskt lagda människor att man borde måla med annan färg eller inte måla.
Kanske finns annan färg men i övrigt ett horribelt påstående. Målar man inte med bottenfärg på denna typ av skepp så blir påväxten enorm vilket kommer att innebära att skeppet går mycket saktare och man måste förbruka mer kraft för att framföras.
Mer kraft på motorn= Mer diesel= Mer avgaser= Mer miljöförstöring

En annan sak som Michael Syrén påstår är en miljöpåverkan av så kallat ”gråvatten”.
Detta är bad, tvätt o diskvatten. Med andra ord en mycket liten miljöpåverkan. (om man ej råkar vara riktigt smutsig själv eller använder kemikalier till att tvätta och diska med)
Gråvatten bör dock ej släppas ut i vatten. Därför släpper exempelvis husvagnsägare, sommarstugeägare mfl ut sitt vatten i skogen för där renas det naturligt. För att man ska kunna släppa ut gråvatten med gott samvete från sitt skepp går det dock att sätta på ett litet filter som renar. I artiklarna framgår Ej om Romsons skepp har ett sådant billigt och lättpåsatt filter.
Om inte = klantigt, men dock långt ifrån någon miljöbov

Tredje påståendet som förekommer i debatten är att vid renovering av tankarna så epoxirenoverades  skeppets färskvattentankar. Här påstås att det släpps ut giftig Bisfenol A. Det är mycket riktigt att Bisfenol A finns som en substans i Epoxi. Dock är vetenskapen mycket oense om detta har någon påverkan på människor. Vi är ständigt utsatta för Bisfenol A men det enda området där man rekommenderar att man ej ska använda det är i nappflaskor.
Nu framgår det ej av artiklarna hur renoveringen av skeppets ståltankar gått till. Dock brukar man renovera med epoxi utvändigt. Vilket i sig då innebär att Bisfenol A överhuvudtaget ej fäller ut.
Troligen därmed att detta påstående överhuvudtaget ej har bäring.

I artiklar förekommer också uppgiften att familjen Romson de facto BOR på skeppet. Jag har ej kunnat kontrollera detta men det medför onekligen andra synsätt.
Först har det klagats på att de använder olja/fossilt bränsle för värme. Är det överhuvudtaget konstigt? Vad skulle de kunna använda som värme på sitt skepp och som har mindre miljöpåverkan? Fjärrvärme, el, pellets, sol o vind är alla uteslutna som huvudkälla. Det är ett flytande skepp vi talar om!
Detta innebär att påståendet om att Romson inte tar sitt miljöansvar är befängt. Det måste finnas möjliga klara alternativ för att kunna ändra värmekälla.

Sedan kommer vi då till det som Expressen (som enda verkliga tidning skriver om) nämligen eventuell skattebrott.
När bilder på skeppstanken kom så ser man att det är ”gegga” och grönfärg som skeppets ägare nu försöker få bort. Det är ett lovvärt initiativ. ”Geggan” sätter igen munstycken och spridare vilket gör att det blir mer orena avgaser och att motorn drar mer bränsle.
”Gegga” i många dieseltankar är pga levande organismer och annat skräp. Att det samlas just i båt och skeppstankar har att göra med att dieseln är i tankarna mycket längre än i ex biltankar. I bildieseln har man tillsatt olika medel som ökar på beväxtningen. Därför är det också skillnad när man tankar diesel på en sjömack jmf med att tanka på en bilmack. Diesel som ska användas i båtar köps ej på land.
Man ser också på bilderna att det är grön färg vilket då Romsons talesperson medgett att det är ”gröndiesel”, dvs till viss del skattebefriad. Skillnaden mot ”blank” diesel är ca 1,50 kr/lit. Blank diesel används av de flesta motorfordon i privat nyttjande. Grön diesel används till olika slags maskiner och till kommersiellt utnyttjande. Dessutom är olja till uppvärmning grönfärgad. Här är en kort sammanfattning över skatteregler.(ej komplett)
Frågor som måste besvaras:
Är det en båt eller skepp?
Är det för privat bruk eller kommersiellt?
Har de fått intyg om skattebefrielse?
Behöver de skattebefrielse?
Använder de bränslet till värme eller trafik?

Om det är som så att de bor på skeppet får man antaga att just värmen drar i särklass mest bränsle. Värmediesel är grönfärgad.
Tilläggas bör att skeppet ofta enligt bilderna o texten går för segel.

Det är med andra ord inte helt lätt att klarlägga vad som har skett eller vad som gäller.
Jag har därför lyssnat runt på hur bekanta som bor på skepp här i Stockholm gör.
Eftersom Romson enbart har EN tank så har jag lyssnat på de som sitter i samma situation.
De flesta som bor och dessutom har en motor i sitt skepp beställer grön diesel (olja för värme) och sedan betalar de en mellanskillnad om de använder motorn. Någon sa också att han tankade blank diesel och sedan begärde tillbaka skillnaden från staten.

Vi ser nu att det inte är helt lätt det här. Enligt tidningsuppgifterna har också Romson kontaktat skattemyndigheten för att få instruktion om vad som gäller.
Om det nu är som så att Romson i just skatte/ bränsle fallet gjort fel skulle det förvåna mycket om skattemyndigheten kräver de på extra avgift enär de har frågat skattemyndigheten vad som gäller.

Totalt sett kan man konstatera att Michael Syrén på Expressen försöker koka soppa på en spik. Att han försöker få till att allt är så självklart när det i själva verket är rätt krångligt.
Tidningar har till uppgift att kontrollera vårta makthavare men det bör ske med en viss urskiljning. Hitintills så har inte Expressen gjort det!

Lämna en kommentar

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Men vad tycker Du då?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s