Får man inte kritisera kyrkan del 1………. (proffstyckare, Min åsikt och Dispatch syn)

Det är en fråga som en del proffstyckare brukar ställa när de har synpunkter på något odefinierbart besluts”moln” inom kyrkans hägn och när de inte får några tillräckligt snabba klara svar utifrån sina subjektiva frågeställningar och sitt subjektiva synsätt. Samma proffstyckare brukar även stödja de flesta frågeställare som tar upp frågor som på något sätt kritiserar Kyrkan och Kyrkans verksamhet. När olika  engagerade inom kyrkans organisation svarar på kritik och försvarar kyrkan brukar proffstyckarna anse att det handlar om att kväsa frågor och utöva olika sorters makt, oberoende vem det är som svarar på kritiken. En underlig logik (brist på) utspelar sig därmed hos proffstyckarna.

 

Personligen anser jag att åsikter om kyrkan naturligtvis ska få framföras på olika sätt och på olika nivåer. Konstruktiv kritik är enligt min mening alltid positivt. En organisation kan inte överleva framöver om den inte kan ha transparens ifråga om olika synsätt och ta åt sig även av negativa åsikter. Detta för att successivt stå i samklang med sina medlemmar och den kultur där den är verksam i. Min bestämda uppfattning är också att för att vara en i princip (lite grann återstår) oberoende organisation så har medlemmarna men också allmänheten en mycket stor möjlighet till insyn i Kyrkans verksamhet. Efter att ha varit medlem i kyrkan i över 50 år är också min erfarenhet att det överallt inom kyrkan konstant diskuteras olika frågor

Men! Det måste också självklart vara som så att det ska finnas möjlighet att förklara och försvara kyrkans agerande i olika frågor utan att påföras olika negativa invektiv. Framförallt måste det vara fritt att framföra sina åsikter som medlem mot osakliga påhopp på Kyrkan. Något annat vore att beskära yttrandefriheten och demokratin.

Fler medlemmar inom Kyrkan borde yttra sig.

 

Den senaste veckan har det i olika sammanhang framförts synpunkter på Svenska Kyrkan. Dels från Ingrid Carlqvist på tidningen Dispatch med rubriken ”gränsen nådd för kyrkans galenskap”och dels i en kolumn i  SvD med rubriken ”Gud har bara lite personalproblem” av Jenny Nordberg.

 

I den främmande fientliga och muslim fientliga tidningen Dispatch framförs det ofta svepande rallarsvingar åt olika håll och ofta mot de håll som försvarar mänskliga rättigheter och människors lika värde och där Svenska Kyrkan är en förkämpe för dessa rättigheter. Ofta sker dessa rallarsvingar med tvivelaktigt faktaunderlag.

Efter att på twitter ha diskuterat med Ingrid Carlqvist ett antal gånger om mänskliga rättigheter och om ett antal olika ämnen så finns inte förhoppningen att hon ska nyansera sina påståenden. För en vecka sedan försökte jag dock påtala rena faktafel ifråga om gudföräldrar vid dop inom  svenska kyrkan där hon påstod att vem som helst och även muslimer får vara gudföräldrar. Detta är rena faktafel. Inom SvK finns begreppet faddrar (ej gudföräldrar) vid dop. Dessa ska också vara döpta. Carlqvist hävdade när jag påvisade felaktigheten att Jag hade fel och hon rätt. Inget ovanligt i det. Carlqvist anser att hon alltid har rätt. I allt.

Jag visade då på ett antal länkar där hon kunde läsa in sig på ämnet helt själv. Min förhoppning var dock ej stor att hon skulle ändra sig. Döm om min förvåning när hon dagen efter på twitter hälsar med ett glatt godmorgon och därefter säger att Hon hade fel. Fantastiskt. Det hade jag aldrig kunnat tänka mig. Dock, naturligtvis, med tillägget att hon i övrigt står för sin artikel.

 

En tidning som Dispatch och skribent som Ingrid Carlqvist tas oftast inte på allvar eftersom hennes synsätt är så utstuderat främmande och muslim fientligt och det som skrivs av henne och i hennes tidning inte anses ha någon journalistisk trovärdighet.

 

Det är därför så mycket allvarligare när en journalist som Jenny Nordberg på SvD tar och skriver något som det inte finns grund för. Gammelmedia brukar ändå ha en annan slags trovärdighet än en tidning som Dispatch. Personligen tycker jag det är synd att Nordberg skriver så omdömeslöst den 24 februari eftersom jag har läst bra saker av henne förut.

Nordberg hade för ca ett halvår sedan ett kritiskt inlägg om Svenska Kyrkan i New York som uppmärksammades i samband med den stora stormen över östra USA. En del har framfört andra synvinklar på Nordbergs artikel som handlade om hur hon behandlades i samband med ett besök på  SvK i New York. Jag anser dock att varje människa som söker sig till  Kyrkan ska få hjälp så långt det är möjligt. Tyvärr kan även missförstånd uppstå. Dessa måste då åtgärdas.

forts —->>

2 kommentarer

  1. […] tro på diverse omöjliga sätt med förvanskningar, lögner, rena påhitt och ryktesspridning. Här o här har jag kommenterat två av dessa.En del journalister ser dock fördelen och möjligheterna […]

  2. […] som enligt många medier mycket väl kan kallas främlingsfientlig dvs Tidningen Dispatch…Här har jag skrivit lite grann om […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Men vad tycker Du då?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s