Det hummande folket

Jag har suttit på en del konferenser och liknande den senaste tiden och förvånats, förundrats över att så många sitter med och hummar i takt, i bekräftelse över de som just för tilfället pratar.
Det här har varit i kristna, kyrkliga kontexter och att jag har reflekterat på grund av att det här har skilt sig mot övriga kontexter där jag har varit.
Samma fenomen med hummandet från många människor har jag upplevt i olika slags Gudstjänster. Hummandet kommer när någon pratar, läser eller predikar. För den som agerar kan det kännas som en bekräftelse när andra i publicum verkar vara engagerade och hålla med det som sägs.
Just där finner jag också svaret på det myckna och annorlunda hummandet. Ibland dessutom akomponjerad med ett stadigt, fjädergungande nickande. Svaret är att i de kristna, kyrkliga sammanhangen förekommer många som har diakonala och själavårdande färdigheter. Färdigheter som har införskaffats på olika håll men där det ofta finns det gemensamma, att uppmärksamma konfidenten. Att vara närvarande i samtalet, höra och Se den behövande görs genom nickandet och det frekventa hummandet. Troligen blir det till en naturlig del av ens personlighet när man har haft mycket olika slags samtal. Samma symptom hör och märker man hos alla de som är vana att vara närvarande i olika slags samtalsgrupper.
Problemet är att för den ovane, oinvigde så är hummandet ett störande moment. Tom ett moment som kan kännas som urskiljande från de som verkar förstå, de som är invigda. Något att reflektera över.

Men nu förstår man ändå det konstiga oberäkneliga  hummandet från kyrkans invigda.
Kyrkans folk är inte ett relationellt folk.
Kyrkans folk är ett ljudande folk
Kyrkans folk är ett hummande folk…
…..hm hm hm

Lämna en kommentar

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Men vad tycker Du då?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s