Undrar hur Sensus och ”Tema Fattigdom” nu resonerade?

Tema fattigdom är en sajt som ska stödja olika projekt mot fattigdom och social utestängning enligt nedanstående deklaration:

Sajten drivs med stöd av Europeiska Socialfonden av Sensus studieförbund. Sedan ”Det Europeiska året för bekämpning av fattigdom och social utestängning” 2010, har Sensus, ABF och EAPN (European anti powerty network) samverkat med olika projekt kring fattigdomsbekämpning. Via sajten önskar vi bidra till kunskap, debatt och diskussion om den inhemska fattigdomen”

 

Först måste klargöras att Jag anser att bekämpning av fattigdom är bra. Vi har en situation i Sverige där fattigdomen och utanförskap blir värre och värre. Detta måste alla goda krafter samlas för att motverka.

Men! På ”Tema Fattigdom” så skrivs det också krönikor av en (”troligen”?)  journalist som heter Peter PC Carlsson.

Den 3 april skrev denne en krönika med rubriken ”Religiösa skolor isolerar barn!” Huvuddelen av krönikan tar upp Plymoth skolan som varit på tapeten nu igen. Att man tar upp denna skola som varit under granskning av skolverket är helt i sin rätt. Att man dessutom kan sätta frågetecken för en del andra konfessioners skolor är också helt okey. Skolor och olika samfund ska naturligtvis granskas.

Är detta en granskning? Nej, definitivt inte. Hela krönikan gör rent horribla jämförelser och drar den religiösa människan och alla religiösa, kristna, samfund över en kant.

Carlsson börjar hela krönikan med en raljant och total sågning av religion överhuvudtaget.

 ”Då och då återkommer diskussionen om huruvida den ena eller den andra konfessionella, eller religiösa som vi säger på svenska, friskolan håller sig inom ramen för skollagen. Jo tjena! Själva idén med en religiös skola är naturligtvis att man särskilt vill lyfta fram sin oöverträffliga idé på livets uppkomst och den herre, för det är alltid en herre, som styr och har skapat världen.”

Carlssons oerhört bristande Teologiskla kunkaper visas redan i detta första stycke. Att dessutom huvuddelen av Jordens befolkning bekänner sig till en religion av något slag har tydligen gått Carlsson helt förbi. Att över 70% av svenska folket också är medlemmar i religiösa organisationer verkar också obekant för denne ”journalist”. Att man i religiösa skolor, konfessioner, kyrkor etc är mycket medvetna om ”Världen” och att man självklart måste ha all relevant kunskap om det som man faktiskt är en del av verkar inte Carlsson förstå.

Han fortsätter med ”Tanken på att det finns religiösa friskolor som skall tillhandahålla en neutral syn på andra religioner eller andra grenar av kristendomen är naturligtvis befängd.”

Detta är motbevisat i flera fall och det är just skolverket som har till uppgift att kontrollera att skollagen följs. Dvs tvärtemot vad Carlsson tror att det fungerar. De flesta religiösa samfunden i en sekulär stat agerar självklart utifrån den gällande samhällsordningen. Självklart vill även de flesta samfund att dess medlemmar och elever ska få en så stor utbildningspotential som möjligt eftersom de ju kommer att verka bland alla slags människor. Skollagen är en del av detta regelverk som stipulerar vad för kunskaper som bör erhållas och hur dessa ska erhållas. Anser man inte att de verk och lagar som är gällande i en sekulär stat fungerar så är man ute på lite hal is. Alternativet är naturligtvis att man agerar rent politiskt för att uppnå det som man själv står för.

I Sverige har vi rätt till friskolor. Jag kan själv sätta frågetecken för om det är speciellt bra att man får driva vissa skolor med vissa religiösa, ideologiska och andra märkliga inriktningar. Men jag kan enbart konstatera att det är den faktiska verkligheten just nu. Dessutom finns det en övertygande majoritet i sveriges riksdag för hur det ser ut i dagsläget.

Jag lämnar Carlssons befängda reflexion om Nazismen och skolor därhän eftersom jmf nazistiska skolor med religiösa skolor torde vara rätt befängd. Där surnar han ner i ett mörkt hål.

Han avslutar med diverse frågeställningar ” Frågan är snarare hur lämpligt är det med religiösa friskolor? Hur kan vi försvara dessa skolor. Är det inte att medvetet skicka dessa barn till ett utanförskap? Varför ska vi gå med på det?

Var för sig är detta berättigade frågor men insmuget i frågorna ligger en i princip konstaterande av Carlsson att de som går i religiösa friskolor, vilka dessa än har som huvudmän, är automatiskt i ett utanförskap.

 

De flesta som har den minsta aning om hur de flesta större kristna samfunden, inkluderat Svenska Kyrkan, agerar i samhället skulle absolut inte komma på tanken att de agerar för ett utanförskap eller för den delen för fattigdom.  Snarare är det, enligt de undersökningar som gjorts angående vad svenska folket tycker om bl a Svenska Kyrkan, att det just är inom fattigdomsbekämpning och utanförskapsbekämpning som de har det högsta förtroendet.

Carlssons utsvävningar och till stor del ateistiska hållning är märkligt med tanke på vilka som står bakom ”Tema Fattigdom” dvs som huvudman Sensus. Vill inte Sensus ha med de religiösa organisationerna i sin mycket behjärtansvärda bekämpning av fattigdomen? Vill Sensus distansera sig från religiösa organisationer?
Är krönikören Peter PC Carlsson, Sensus Projektledare under Temaåret, det Europeiska året för bekämpning av fattigdom och social utestängning åsikter det som Sensus står för?

 

Kan Sensus ledning svara på detta?

 

 

 

4 kommentarer

 1. Hej Micael!
  Du ställer frågan om Sensus vill distansera sig från religiösa organisationer. Det vill vi inte. Sensus arbetar sedan många år för ökad kunskap om och ökad förståelse för människors tro, bland annat genom multireligiösa guider, multireligiösa almanackan och utställningen Gud har 99 namn. Svenska kyrkan är vår största medlemsorganisation och vi samarbetar också med andra organisationer och individer med olika tro och vitt skilda åsikter. Sensus är ett religiöst och partipolitiskt obundet studieförbund. Vi strävar efter att vara en mötesplats där olika åsikter prövas och bryts i samtal präglade av respekt för människors likheter och olikheter.

  Med vänlig hälsning

  Cecilia Edin
  Kommunikationschef, Sensus studieförbund

  • Tack för ditt svar!
   Min erfarenhet av SENSUS är just det ovanstående som Du, Cecilia, beskriver. Därav min förvåning över den skrivna krönikan! Hoppas att det i framtiden kanske tänks till lite grann om vad man skriver, och hur man uttrycker sig, på ”tema fattigdom” .
   //M

 2. […] Undrar hur Sensus och “Tema Fattigdom” nu resonerade? […]

 3. Kul att du har läst krönikan på http://www.temafattigdom.se
  Med anledning av ditt inlägg har jag nu beställt en ny funktion så att du och andra direkt kan kommentera de olika krönikorna på webbplatsen.

  I nuläget går det också bra att göra det genom att Tema fattigdom är sammankopplad med Stoppa Fattigdomen! på Facebook http://www.facebook.com/stoppafattigdomen Här förs ofta en diskussion om olika artiklar eller för den krönikor som görs på Temafattigdom.

  Jag uppmanar dig därför att lägga in dina kommentarer direkt där.

  MvH

  Peter PC Carlsson för Temafattigdom


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Men vad tycker Du då?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s