Kan man vara Humanist utan att vara fundamentalist?

I dagens samhälle betecknas ofta ”humanism” med den många gånger fundamentalistiska organisationens Humanisternas olika förespråkare. Humanismen är dock mycket större än denna relativt perifera högjudda organisation som tar det humanistiska budskapet till att vara ett ”krig” mot alla slags religionsförespråkare. När man läser vissa av de som kallar sig humanisters inlägg på olika bloggar så finner man ofta att de betecknar ”humanism” som likvärdigt med Ateism och med en självrättfärdigandets självklarhet anser de att alla som inte har exakt samma åsikter som de inte överhuvudtaget bör lyssnas på. Att försöka lyssna på andra människor oberoende vilka åsikter de har är det inte tal om hos en del av dem. Att reflektera över ordet Humanism och vad grunderna i Humanismen kommer ifrån och hur detta ska tolkas gentemot andra varelser är många gånger helt främmande tankar och visar på att de har mycket gemensamt med religiösa exkluderande grupper av fundamentalister.

Jag tycker det är synd att inte de som anser sig vara humanister kan ta till sig och diskutera i någorlunda sansade former vad humanismen innebär för just dem och vad då likheter och skillnader med annan humanism kan tyckas innebära.

 

Utifrån den svenska kristna humanismens devis ”att vara kristen är att vara humanist” och förbundet  KHS och dess manifest  har det på  humanistbloggen varit en liten debatt angående olika synsätt på ”humanism”.

Det finns iofs en del andra bloggar och debattinlägg om och med de som kallar sig ”humanister” men ovanstående kan ändå ge en liten bild. På alla bloggar od är kanske det mest intressanta att läsa kommentarerna och det många gånger enormt höga tonläget, så gäller även för ovanstående.

Lämna en kommentar

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Men vad tycker Du då?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s