Att säga ”förlåt” är aldrig lätt…

…..anser Hem och Hyra,s chefredaktör Susanna Skarrie i senaste numret av tidningen.

Hon menar där att hon ändå har lärt sig att säga förlåt och ber därmed alla som har tagit illa vid sig av Hem och Hyras uppmaning att går ur Svenska Kyrkan om förlåtelse.

Det är naturligtvis bra att chefredaktören går ut i sin krönika med ett ”förtydligande”? Men som i sitt inlägg på Facebook sidan försöker hon att visa på att det som de facto skrevs i förra numret av tidningen Hem och Hyra inte skulle uppfattas som det av de flesta ändock gjorde dvs en uppmaning att gå ur Svenska Kyrkan. Skarrie skriver nu i sin krönika ” fundera över sitt medlemskap i Svenska kyrkan i förra numret!” men i tidningen skrev dock journalisten en uppmaning ”Gå ur Svenska Kyrkan”. Detta är självklart inte någon slags uppmaning till en ”fundering” utan ett medvetet ordval utifrån en ideologisk/ religiös synvinkel.

I Skarries krönika visar hon på att människor har påpekat olika sätt varför man ska vara med i Svenska Kyrkan vilket hon också instämmer i. Detta är nog gott och väl men samtidigt gör ju detta hennes resonemang det uppenbart att hon inte ännu förstår huvudproblemet, dvs att en medlemstidning som representerar en organisation uppmanar sina EGNA MEDLEMMAR  att gå ur en annan organisation. I och med att en organisations medlemstidning uppmanar till att gå ur, eller med Skarries ord ”fundera över sitt medlemsskap i Svenska Kyrkan”, så gör man ett ställningstagande i en ideologisk/ religiös fråga och därmed ett  övertramp eftersom det inte med tydlighet går att finna ut att Hyresgästföreningen såsom medlemsorganisation står i klar kontrast till Svenska Kyrkan.

Påpekas bör att Hyresgästföreningen har tagit helt avstånd från Hem och Hyras uppmaning (fundering? *fniss*) och deras ordval.

Saken kommer nog inte att mer aktualiseras i Hem och Hyra och förhoppningsvis kommer även journalisten som skrev artikeln och uppmaningen att sätta sig in i sakfrågorna mer innan han skriver ideologiska/ religiösa uppmaningar i framtiden.

Personligen vill jag även nu säga att jag tycker att många artiklar i Hem och Hyra belyser många aktuella problem i dagens tredjedelssamhälle. De som har bra bostäder är ofta de som har en ekonomisk makt medan de som skulle behöva bra bostäder (eller bostad överhuvudtaget) inte har de ekonomiska möjligheterna. De sistnämda står ofta också i en marginaliserad situation på många andra områden vilket omöjliggör ett aktivt deltagande i samhället och det ”rättvisa samhället” är nog tyvärr en utopi nuförtiden.

Till de som tillhör Svenska Kyrkan och som blivit förvånade och upprörda över Hem och Hyras agerande kan vi väl tillsammans komma överens om att protestera mot de tendenser i samhället som tycker det vara helt naturligt att kunna ”klanka ner på”  religiösa människor i olika sammanhang. Låt oss också vara uppmärksamma på liknande uppmaningar som Hem och Hyra,s att gå ur Svenska Kyrkan.

Bättre att säga sin mening högt och tydligt med en gång och, om det behövs, protestera mot orättvisor och orätta uppmaningar och påståenden. Bara för att man tillhör Svenska Kyrkan och (förhoppningsvis) är kristen behöver man inte jämt vara tyst!

I frid

 

 

Lämna en kommentar

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Men vad tycker Du då?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s