Är Sveriges TV rädd för Gudstjänster…

…eftersom de igår inte sände Gudstjänsten från Storkyrkan i Stockholm i samband med Riksdagens öppnande?

Frågan är berättigad utifrån att SvT sände mycket annat kring öppnandet inkluderat debatter innan själva sändningen satte igång från Riksdagen.

Har föregående års debatt kring Biskop Eva Brunnes predikan och Sverigedemokraternas naivt barnsliga tilltag att tåga ut ur kyrkan fått SvT att i år tona ner evenemanget?  Eller är det som så att Jimmi Åkessons debattartikel i SvD i onsdags gjort att TV mediet nu inte vågar sända det som för många av oss andra är en viktig händelse? Likadant som att Riksdagens öppnande sänds i TV som en högtidsstund för många så är Gudstjänsten i Storkyrkan ett evenemang som är en fin och traditionell händelse och borde naturligtvis sändas som ett inslag i den allmänna bevakningen av öppnandet. Att det dessutom i år var en interreligiös Gudstjänst är av viktig betydelse i samband med att våra folkvalda skulle närvara i kyrkan. I SvT,s ansvar borde ligga att bevaka en Gudstjänst som endast sänds en gång per år specifikt för våra Riksdagsledamöter. Detta om något är ett såkallat allmänintresse.

2 kommentarer

 1. Själv anser jag att det här med gudstjänst i samband med riksdagens öppnande är en märklig tradition, nu när stat och kyrka ska vara åtskilda. Även om det nu fanns representanter för tre religioner på plats, kan de inte representera alla i Sverige, eller ens alla i riksdagen, när det gäller trosfrågor.

  http://www.newsmill.se/artikel/2011/09/17/religion-och-stat-m-ste-h-llas-tskilda

  • Naturligtvis har du helt rätt när du säger att tre stycken representerade religioner vid en kristen Gudstjänst inte helt ut kan representera alla trosinriktningar som finns i Sverige idag.
   Vad jag förstår så är inte det heller meningen. Gudstjänsten i Storkyrkan är en tradition och är helt frivillig av ledamöterna att närvara vid.
   Man kan dock notera att de representerade religionerna utgör tillsammans en stor del av svenska folket. Fortfarande är det tex ca 70 % av svenskarna som är medlemmar i Svenska Kyrkan.
   Att desutom Domkyrkoförsamlingen i Stockholm nuförtiden varannat år bjuder in representanter för två andra stora religioner tycker jag tyder på att det finns en god acceptans för att Svenska Kyrkan finner det vara bra att verka i en sekulär stat och i en sådan miljö borde det vara bra att ha samtal med många andra religioner.
   Min invändning var ju det faktumet att inte SvT sände den här, i mitt tycke, viktiga Gudstjänsten och jag oroar mig för att just Sverigedemokraternas barnsliga påfund skulle ha en påverkan på SvT,s ledning.
   Även om vi ibland inte anammar alla traditioner så måste vi komma ihåg att vi alla i någon mån alltid är medvetet eller omedvetet påverkade av den miljö och kontext som vi lever i och kanske är födda ur.
   //M

   Ps: Intressant och annorlunda blogg Du representerar. Ska kolla närmare på den vid tillfälle.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Men vad tycker Du då?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s