Ang Anna Rytterbrandt, Hem och Hyra.

Ang Inlägg från Anna Rytterbrant, Hem och Hyra på FB.

 

Hej Anna!

 

Vad jag förstår så är Du lokalredaktör på Hem och Hyra i området Värmland/Örebro.

 

Det är trevligt att du följt ”debatten” på FB sidan angående Hem och Hyras uppmaning om att gå ur Svenska Kyrkan.

Jag är den som skapat sidan utifrån det jag skriver här på min blogg och tycker därmed att det är lämpligt att jag kommenterar det Du skriver såsom anställd på Hem och Hyra.

 

Först vill jag vända mig lite grann mot att Du anser att det som har sagts i den lilla debatt som förevarit och att de som ”gillar” sidan uppvisar någon slags ilska. Jag skulle hellre vilja kalla det en viss slags frustration, missnöje och att man är ledsna för att Hem och Hyra såsom Hyresgästföreningens medlemstidning tar ställning i en religiös/ ideologisk fråga. Den lilla debatt som förevarit har också uppvisat en mycket hyfsad ton.

 

Tyvärr är även ditt inlägg, i mina ögon, ett exempel på att Ni inom Hem och Hyra inte har förstått eller vill förstå att Hem och Hyra har gjort ett ställningstagande.

Ni har inte förstått att genom Er artikel där ni ensidigt pekar ut en organisation så har Ni gjort en klar markering. Dessutom pekar Ni på en organisation som i sin grundstruktur har att se till andra människors behov.

Jag har påpekat att om Ni hade viljat ge ett allmänt råd så hade det kunnat ske på annat och mer objektivt sätt och detta, som du tydligen inte uppmärksammade, påtalade jag i mitt blogginlägg angående Din chefredaktörs inlägg på FB och där framförde jag även att artiklarna troligen har ett godhjärtat syfte.

Själv är jag medlem i både Svenska Kyrkan och Hyresgästföreningen och därmed anser jag det vara min skyldighet att påtala det faktum att föreningens medlemstidning förknippas med ett uttalande där medlemmar uppmanas att gå ur Svenska Kyrkan. Jag läser även Hem och Hyra regelbundet, ibland med stor behållning.

 

I ditt debattinlägg anser du att fokus skulle vara på att protestera mot den fattigdom som många människor i Sverige idag lever i. Många av oss som protesterar mot Hem och Hyras ställningstagande är dagligen engagerade i miljöer där fattigdoms Sverige tyvärr får ett ansikte. Vi är mycket medvetna om den rådande situationen. Detta är med säkerhet också Svenska Kyrkan som hela tiden är engagerade till att hjälpa behövande.

Du tar också för givet med Ditt uttalande ”jag förstår dock att det inte är någon av de människorna som går med i den här gruppen” att människor som har det svårt ställt inte skulle kunna engagera sig i ideologiska frågor. Jag vet att människor i betydande ekonomiska problem har tryckt på ”Gillaknappen” för att visa sin sympati mot att Hem och Hyra tar ett ideologiskt ställningstagande mot en organisation som de på olika sätt sympatiserar med.

 

Genom Ditt uttalande om att ”om några få personer tvingas gå ur för att spara pengar – är det synd om människorna, inte om kyrkan” menar jag på att Du inte förstår vad ”kyrkan” är för något. Kyrkan ÄR människor liksom Hyresgästföreningen ÄR människorna. Detta är två organisationer som, på olika sätt, har till uppgift att framföra människors engagemang, ställningstaganden, tro och ståndpunkter.

Ifråga om kyrkan är rik eller inte rik borde du kanske göra en liten bättre kontroll enär det på de flesta håll inom kyrkan i Sverige sker strukturförändringar för att frigöra kapital till den verksamhet som alla vill ska fortsätta och som kommer de behövande till del.

 

Slutligen vill jag kommentera det som Du säger att det inte var meningen att Hem och Hyra ville uppröra någon och göra så att människor tar illa vid sig. Detta har vi tydligen helt skilda uppfattningar om.

När man tar ställning mot något i en religiös/ ideologisk fråga måste man vara medveten om att man riskerar att göra andra människor upprörda och ledsna. Jag länkar HÄR till en bloggsida där bloggaren varit i kontakt med den journalist som ansvarade för artiklarna och uppmaningen om att gå ur Svenska Kyrkan. Det är i mina ögon tydligt att den ansvarige på Hem och Hyra drivs av förutfattade meningar och av en ideologisk/ religiös ståndpunkt mot Svenska Kyrkan.

 

5 kommentarer

  1. Apropå automatiska medlemskap så borde det vara tillåtet att gå ur monarkin, och inte betala skatt till detta spektakel.

  2. Jag är inte ett dugg ilsken. Inte på gruppen, inte på tilltaget att uppmana folk att gå ur svenska kyrkan för att spara pengar heller. Jag är mest förundrad över hur oeftertänksam man kan vara.

  3. hur man kan vara medlem i en organisation automatiskt är ju ganska märkligt, och att man aktivt måste gå ur.

    • Menar du med ”organisation” nu Hyresgästföreningen eller Svenska Kyrkan för jag tar för givet att du i dina frågeställningar samlar ihop intrycken från flera blogginlägg?//M

  4. Välformulerat och bra! Så även det andra du skrivit i denna frågan!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Men vad tycker Du då?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s