Norge..

…..finns naturligtvis i våra smärtsamma hjärtan idag. Vi som har släkt och vänner i Norge undrar hur det kan komma sig att ondskan så tydligt får ett ansikte just i det land som för många av oss står för glädje, trevlighet och skönhet.

När nu siffrorna kommer om uppåt 100 döda och där det till stor del är engagerade ungdomar på sommarläger som fått sätta livet till av en, som det verkar prickskytteman med politiskt religiösa motiv, blir det så tragiskt så orden knappast kan räcka till.

Sommarläger och ungdomar som borde stå för glädje, gemenskap, kunskap och kärleksfulla relationer har bytts ut mot den värsta mardrömmen. En mardröm som kommer att ristas in i de drabbades hjärtan för oöverskådlig framtid.

Onskan i gestaltning av terrorism har vi i Norden till stor del varit förskonade ifrån men nu har på kort tid två dåd inträffat som borde göra att vi i Norden förstår att vi inte är en skild del av världen utan en del av den värld som vi tyvärr nästan dagligen kan läsa om ifråga om bomber, terrorattentat och krig. Men då har det varit långt bort från vår kontext. Nu har den brutala ondskan fått ett ansikte i vår omedelbara närhet och därmed ser vi den tydligare. Det går inte att försöka skaka bort den och säga att det är bara ”därborta” som det sker. Den finns Här!

Terror, krig och ondska finns i alla grupperingar. I religiösa miljöer, nationalistiska omgivningar och med politiskt ideologiska förtecken. Innan 11 september var det stora attentat från vita religiösa människor som var i focus men detta focus vändes sedan mot en annan grupp människor med en annan religion. En religion som i många kretsar i generella termer  tyvärr fått klä skott för människors frustrationer, rädsla  och utanförskap.

Ondskan har dock inget generellt ansikte. Inget land, ingen religion, ingen ideologi kan stå till svars för terrorhandlingar. Dock kan naturligtvis olika grupperingar och enskilda inom religiösa, ideologiska eller geografiska områden hamna där de finner att våld är enda lösningen. Men varför? Vad gör att ondskan kan få fotfäste hos många människor?

I ett samhälle där det råder stora socioekonomiska klyftor, där religioner inte ses som mötesplatser för Gud utan ses som motståndare mot andra religioner, där politiska ideologier blandas upp med hatiska missförstånd och där det hyllas en individualistisk syn på varje människa är inte frustrationen hos en del långt borta. Lägger man därtill en hårt atmosfär där ord som gemenskap, solidaritet och demokrati har börjat urholkas för ett krasst värde som mäts i en materialistisk syn och livsstil så finner man att vissa människor och grupperingar anser att det är okey att gå utöver det som andra tagit för givet i samhället. Men vi får aldrig glömma att man måste alltid, dag för dag, månad för månad och år för år kämpa för det som stavas solidaritet, demokrati, omsorg, kärlek och omfamning av den andre. Ondskan kan komma i ren våldsanvändning och död men också i ett totalt utsugande av andra människor och ett icke respekterande av varje människas enskilda och lika värde. Det är lika förkastligt hur den än yppar sig.

Ondskan i alla dess former måste bekämpas. Vi är som människor mer lika varandra än olika. Att se att vi allesammans är först och främst människa borde vara det första vi ser. Ideologiska ståndpunkter, religiösa förtecken, hudfärg, kön, sexualitet etc är enbart andra kriterier som vi kan använda i olika kontexter. Vi är dock alla i första hand människor.

När vi nu ser på våra systrar och bröder i Norge  får vi  inte låta ondskan ta över. Vi måste även i sorgen våga stå upp för det som är det absolut viktigaste. Att vi alla är människor. Vi får låta våra tankar gå till de drabbade i Norge och Norge som land och får be om att det ändå i slutändan finns en kraft som kan bekämpa den ondska som tyvär fått ett ansikte.

 

Gud

Du som ser oss människors liv och nöd

Låt de drabbade bröderna och systrarna i Norge få känna din värme, omtanke och kärlek

Hjälp dem i deras sorg till tröst, värme och omtanke

Låt dem känna vår gemensamma kärlek och omtanke om dem

Amen

Lämna en kommentar

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Men vad tycker Du då?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s