Se ”Hundra Svenska år”….

….en uppmaning i de här tiderna när historielösheten sprider sig.

Se den utmärkta dokumentärserien ”Hundra svenska år” på SVT2.

Här får man en bra, men ibland ytlig, bild av framväxten av det numera  relativt jämställda svenska samhället där ”den vanliga människans” kamp för ett värdigt och rättvist liv porträtteras. Kom ihåg att enbart för 90 år sedan hade inte vanligt ”folk” rösträtt och för 70 år sedan sköt maktens folk ihjäl demontrerande löntagare. Nu ser vi att välfärden raseras i en snabb takt och klass skillnaderna ökar med drastisk tydlighet. De fattiga blir fattigare och de rika blir betydligt rikare. En trend som pågår sedan 1990 talet och där den individualistiska människan frambärs som symbol av de som har den ekonomiska makten och därmed  får större utrymme med konsekvensen att solidariteten med ”den andre” minskas.

Det som våra förfäder offrade sitt svett, sitt blod och även sina liv för under de senaste hundra åren har försvunnit  just genom att det relativa ökande välståndet har gjort att de som växt upp under de senaste ca 30 åren  inte längre har några referenspunkter till dåtiden. Därmed har den egocentrerade människan fått fotfäste i vårt samhälle och till glädje för de som har något kommersiellt att erbjuda och tjäna pengar på.

En kristen värdegrund måste bygga på solidaritet och Guds enorma kärlek för de som har det sämst ställt. En kristen grund kan inte hävda den egocentrerade människan och dennes begär efter materiella ägodelar och förskjutande av kärleken till nästan………….

……………..ungefär så går mina tankar när jag ser SVT2 serie! 🙂

 

1 kommentar

  1. du har mycket bra tankar, jag delar dom


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Men vad tycker Du då?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s