Är Finländarna rasister?????

Genom en artikel i DN idag kan man få uppfattningen att den Finländska polisen och staten bedriver en slags total registrering och dessutom separering av utländska medborgare.

Genom olika färger på identitetshandlingarna ska framförallt polisen lätt kunna urskilja en utländsk medborgare från en Finländsk medborgare.

Är det bara jag som får hemska ilningar efter ryggraden när man så tydligt ska utskilja en grupp från en annan med en symbol. Har vi inte sett just sådana tilltag förr i Europas historia. På 30 talet fanns det ett land som använde sig av olika symboler, bla gula stjärnor, för att urskilja olika slags människor. Är vi på väg åt samma håll i vårt grannland?

Eller har bara Finnarna nu fått storhetsvansinne efter sitt VM guld över storebror Sverige? I vilket fall som helst så frågar jag mig hur utlänningar från Europa ska urskilja sig i identitetshandlingarna? Är du medborgare i ett EU land får du resa med en identitetshandling som resedokument (fastän det i praktiken oftast måste till ett pass också pga resebolagens bestämmelser). Fast om du då som ”utlänning” från exempelvis Sverige får ett identitetskort som är brunt så kan du då inte använda din rättighet som EU medborgare. Hur gör du då också om du är en ”utlänning” men minderårig? Får du då ett brun/lila kort?

På mig verkar det vara mer ett försök till avgränsning mot övriga världen, förutom EU, som Finnarna försöker uppnå. Man skulle naturligtvis kunna reflektera över varför ”utlänningars” kort är just bruna och att det då avspeglar sig i Finnarnas syn på ”de” som kommer ”utifrån”. Eller att just de inhemska Finnarnas kort är blåa och om då detta har med en viss politisk färgskala att göra , men jag avstår från större reflektioner i just den frågan. 😉

Nä, Finland det är HÖG tid att reflektera över Ert synsätt mot oss ”utlänningar” för annars kanske vi börjar med att skaffa symboler vi också som en motvikt mot Era tilltag mot oss svenskar, asiater, afrikaner, amerikaner etc……kanske vi kommer att skaffa en symbol som uttrycker att en människa kommer från Finland….vad sägs om en liten ”papperskniv” som dinglar i ett halsband runt en ”utlänning” som kommer från Finland och som tydligt demonstrerar attityden från oss ”svenskar” mot Er ”utlänningar”. Ja ja *suck* Finland..du kära gamla kompis….snart e Du bara gammal….o passé….

 

 

1 kommentar

  1. Det beror nog på vinkningen som journalisten gjorde. Det handlar inte om att skilja på utlänningar och finnar, utan finländska medborgare och asylsökande och andra som vistas i Finland under en längre period.
    Svensk media väljer att vinkla på sitt vis. Läser man i finländsk media är saken en annan.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Men vad tycker Du då?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s