Predikan 2011-05-22

Predikan den 22 maj 2011 på temat att älska varandra och växa i tro.

Predikan  den 22 maj 2011

Har Ni varit kära någon gång???

Jag var kär en gång…………..ja iofs har jag varit kär flera gånger…..rätt många om jag tänker efter…hm hm

men just den här gången som jag tänker på så räckte inte kärleken riktigt till. Jag gick under lång tid med massa tankar, ångest och försökte lösa upp för mig själv hur jag skulle göra. Men kom till slut fram till att vi måste gå skilda vägar. Även fast vi var kära var vi inte bra för varandra.

När jag till slut, där i mitt velande meddelade mitt beslut så såg jag hur ledsen den andre blev, hur besvikelsen kom, hur en stor sorg spred sig över hela ansiktet och ögonen tårades. Den här lidelsen gjorde naturligtvis att hela jag fylldes av en enorm sorg och rädsla när jag förstod att jag faktiskt sårat och kanske tom skadat någon som jag tyckte om.

Kärleken kan faktiskt vara rätt svår!

En liknande känsla fast då från andra hållet uppkommer när man får beskedet att den andre träffat någon annan eller att den vill skiljas av andra orsaker.

Besvikelsen, rädslan och tankar på ”Varför” sprutar ohejdat genom kroppen och ibland är det omöjligt att kontrollera och man gör och tänker de mest konstiga saker. Livet går knappt att kontrollera.

Kärleken kan vara fruktansvärt jobbig!

När jag tänker på hur kärleken sägs kan vara tänker jag också på hur den där killen eller tjejen i sena tonåren känner sig när den i hela sitt liv får höra hur mycket den är älskad, hur söt och rar den är, hur kär den vuxna personen är….fast övergreppen fortsätter år ut och år in.

Den så kallade kärleken kan inte bara vara svår och fruktansvärt jobbig utan rent av obehaglig, hemsk och rent av avskyvärd.

Att prata om kärlek tas ofta som alldeles givet som en God sak!

Men!? Är den vanliga kärleken jämt god?

Den här tiden på kyrkoåret handlar texterna ofta om kärleken och om relationer och man ska ”älska varandra”.

Veckans text är en bön från Jesus till Gud om att relationen mellan honom och Gud också ska gälla mellan Gud och lärjungarna när Jesus går bort. Lärjungarna ska få del av Guds enorma kärlek,sprida den och växa i sin tro!

Men om kärleken och att ”älska varandra” bara slår upp obehagligheter i ens inre, vad är kärleken värd då?

Hur ska man kunna älska varandra om man bara ser detta som något hemskt? Som väcker fruktansvärda minnen?

Hur ska man kunna växa då?

Vad är det egentligen för kärlek som Jesus pratar om?

Jag anser att ”Kärleksbegreppet” måste fyllas med ett innehåll och med andra ord.

Ett sådant kan vara ordet RESPEKT !

Respekt för den andra människan. Respekten för att den andre är född med en annan hudfärg, ett annat språk, en annan religion. Respekten för att den andre har ett annat kön, en annan sexualitet eller en annan åsikt än vad jag eller Du har. Respekt att se att den andre faktiskt nästan är exakt likadan som jag eller Du.

Respekten handlar också om det enormt svåra att stå där framför spegeln och respektera sig själv. Att respektera sig själv med alla de brister som jag har, men också med alla de fördelar som jag besitter.

Kärleksbegreppet är också ordet OMSORG

En omsorg som inte inskränker sig att skänka en slant till de behövande långt, långt därborta.

Utan en omsorg om den där andre som man dagligen möter. En tanke och omsorg som innebär att man verkligen med hela sitt sinne bryr sig om. Att man inte bara frågar hur det står till utan även, efter sin egen förmåga, försöker hjälpa till så att den andre mår bra. En omsorg som innebär att man också ser den där som man ibland inte ser, eller inte VILL se.

Att visa omsorg om den som gråter i sitt inre, den som är fattig, den som är sjuk, den som inte tycker sig räcka till. En omsorg om den som på olika sätt är marginaliserad i vårt stressiga och många gånger hänsynslösa samhälle.

Men omsorg innebär också att försöka visa omsorg om sig själv. Om det så gäller att reflektera över stress, mat, motion, vila, alkoholen eller drogerna. Omsorgen över sig själv ger en möjlighet till att få kraft att visa omsorg om allt runt ikring.

Kärleksbegreppet måste nog gå ändå lite längre än respekt och omsorg. Kärleken måste innebära en OMFAMNING!

Att säga till den andre att just Du är välkommen till mig, välkommen in i min sfär. Att prata med den där som de flesta inte ens ser, eller VILL se. Att finnas där för den som just där och då behöver en mänsklig kontakt. En kontakt som går utöver respekten, utöver omsorgen. En kontakt som innesluter den andre med mig själv. En kontakt som har ett rum i min famn.

Omfamningen innebär också en själv.

Jag vet inte hur det är just för Dig men för mig är det här så oerhört svårt och som jag jämt får slita med.

Att stå där framför spegeln och faktiskt tycka om sig själv. Att stå där och erkänna att man inte är perfekt men att man själv nog ändå är helt okey. Man försöker ju faktiskt göra det bästa man kan.

Respekten, Omsorgen, Omfamningen är det som gör kärleken.

Kärleken får en mening.

När då Jesus står där och säger till lärjungarna ”Älska varandra såsom Jag har älskat Er” är det en mening av respekt, omsorg, omfamning och den djupa relation som Gud vill ha med var och en av oss.

Jesus menar att Gud respekterar just Dig precis som Du är. Vad Du än har för hudfärg, kön, sexualitet eller vad du än kan ha gjort. Gud respekterar Dig precis som du är.

Men! Vi, du och jag, som har det så svårt där framför spegeln då? Gud respekterar inte bara oss utan visar särskild omsorg om just oss, Vi som kanske har sårat någon, skadat oss själva, är sjuka, fattiga eller som är marginaliserade.

Jesus fick ett stort uppdrag av Gud. Det säger han själv där han står i synagogan i Nazareth.

Han säger att Gud har sagt åt honom att frambära ett glädjebud till de fattiga, att Han sänt honom till att förkunna befrielse för de som är fångna och att ge de förtryckta frihet.

När Gud respekterar dig, visar speciell omsorg över dig så omfamnar Gud dig precis som Du är och ger den kärlek som är ämnad just för Dig. Vem Du än är.

En kärlek som just genom Guds glädje över Dig, Du kan ge till mig och som Du och Jag kan ge till andra.

En kärleksförklaring från Gud som visar på den relation som Gud vill ha med dig, med Mig och med alla andra. En relation som gör det möjligt för oss att skapa relationer med andra.

Skapa kärleksrelationer som möjliggör för Dig, för Mig, för oss alla tillsammans, att börja växa.

Amen!

2 kommentarer

  1. Helt underbar, utlämnande beskrivning av kärleksbegreppet! Brukar själv nämna ”gyllene regeln” som ett rättesnöre, men detta är betydligt starkare, mer beskrivande och förståeligt!

  2. så vackert, jag skulle vilja omfamna dig


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Men vad tycker Du då?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s