Lyssnade..

..på Socialdemokraternas nye ordförande Juholt!

I sitt första tal som ny ordförande verkade han rätt nervös till en början men ju längre talet varade så blev han också mer varm i kläderna. Sina bästa saker sa han nog när han blev lite stressad och mer spontan. Det lovar gott inför partiledarduellerna.

Var det något nytt som sades?

Egentligen inte. Det var dock möjligtvis en mer betoning på det Socialdemokratiska arvet och med flera historiska tillbakablickar till kraftfulla personligheter inom (s).

Samtidigt kan åtminstone inte jag se något fel i att faktiskt betona de Riktiga kärnämnena i den socialdemokratiska politiska visionen. De är lika aktuella idag som de var i 1800 talets slut. Ett erkännande av alla människor oavsett kapitalförmåga. Ett upplyftande av de som har det sämre ställt och som är de marginaliserade. Ett mycket kraftigt avståndstagande mot det som gjort att den reella fattigdomen återigen fått fotfäste i vårt land. Fattigdomen, arbetslösheten och utanförskapet måste bekämpas. Arbete åt alla och solidaritet med alla de människor oavsett kön, sexualitet, ursprung är typiska (s) anspråk men de behövs höras om och om igen.

Möjligtvis kan nu (s) gå tillbaka till sin ursprungliga syn. Hoppas bara att de kan förpacka det i nya och för alla människor begripliga termer.

Ska bli intressant att följa (s) den kommande tiden. Det är ju obegripligt att den nyliberilistiska synen fått så stort fotfäste, att egocentreringen lyfts fram och att solidaraiteten med alla behövande har försvunnit. Det behövs en kamp mot den utsugande individualiseringen och det är bara att hoppas att (s) tillsammmans med andra goda krafter kan ta upp den kampen.

1 kommentar

  1. Om man ska kunna motarbeta den ohämmade marknadsekonomin som alliansen försäker genomföra så tror jag inte man kan göra det med samma argument som de har.

    Man kan inte vädja till människans egoism, önskan att tjäna 500kr mer i månaden på bekostnad av de svagaste, utan man behöver lyfta fram dessa andra värden du talar om.

    De rödgröna ska inte ge sig in i kampen och hävda att man minsann tjänar 500 kr extra också med deras politik, utan lyfta fram orsaker till varför man inte behöver tjäna dessa 500 kr extra….

    En utmaning, men jag tror det är den enda ärliga och trovärdiga vägen framåt, att visa att de rödgröna står för ett i grunden annorlunda sätt att se på människor, att människan är viktigare än profiten.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Men vad tycker Du då?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s